Nacházíte se zde: Rhino3D.cz > Články > Modelování > Návod na modelovanie parfému - 1. časť


Návod na modelovanie parfému - 1. časť

Publikováno: 20.4.2006 | Autor: Peter „mousek“ Mašek | Rubrika: Modelování | Komentáře: 10 - Doporučit

Parfem Mousek - ikonaAhojte pri prvej casti návodu na modelovanie parfému v programu Rhinoceros. V tomto seriáli by som Vás chcel naučiť čo najviac funkcií a preto bude napísaný vo viacerých častiach. Prevediem Vás jednoduchými a základnými funkciami pekne krôčik po krôčiku. Ako ukážkový objekt som si zvolil flakón parfému. Tak hurá na to.

Vítam Vás v úvodnej časti seriálu modelovania. Dnes si vymodelujeme jeden ľahší model, aby ste sa do toho nejakým spôsobom dostali, tak hurá na to.

Pustíme si Rhinoceros a vidíte, že sa skladá ako väčšina 3D programov zo štyroch pohľadov. Tieto pohľady sa dajú ľubovoľne meniť pomocou tlačidla na nasledujúcom obrázku, pričom musíte mať označený daný pohľad. To však necháme teraz tak a pustíme sa do modelovania.

Parfem 01

Vytváranie krivky

Napíšte do konzoly (príkazového riadku) _Curve alebo klikneme na tlačidlo:

Parfem 02

Kontrolné body krivky môžete uchytávať za mriežku alebo ich voľne vytvárať. Ak ich chcete uchytávať za mriežku, potom si dole zapnite Snap. To druhé tlačidlo Ortho znamená, že ak vytvoríte jeden bod a chcete vytvoriť ďalší, pôjde Vám ho vytvoriť iba buď v horizontálnom alebo vertikálnom smere.

Parfem 03

Vytvoríme krivku.

Parfem 04

Ak máme vytvorenú krivku musíme počítať s tým, že sklo má určitú hrúbku. Tú vytvoríme pomocou funkcie offset, alebo pomocou tlačidla offset curve.

Parfem 05

Hrúbku si dajte takú primeranú veľkosti modelu.

Parfem 06

Teraz máme vytvorené dve krivky, ktoré treba ešte spojiť. Opäť použijeme príkaz _Curve ale teraz si ešte niečo nastavíme. Dole máte tlačidlo Osnap, pomocou ktorého budeme uchytávať kontrolné body za konce oboch kriviek . Najlepšie je vypnúť si snap aj ortho a zapneme si len Osnap a v ňom zaškrtneme End. Mohlo by to u Vás vyzerať pri bližšom pohľade asi takto:

Parfem 07

Vytváranie telesa z krivky

Krivku máme nakreslenú, taže pomocou funkcie revolve alebo tlačidla vytvoríme teleso.

Parfem 08

Je výhodné, aby ste si konce spodných kriviek prisunuli k osi y ale nie je problém to urobiť aj bez tejto úpravy. Zaškrtneme si snap a ortho a vypneme osnap. Na obrázku je naznačené ako to bude vyzerať:

Parfem 09

Prvý bod je začiatok čiary alebo osi. Kliknite hore a vytvorí sa Vám čiara, podľa ktorej bude daná krivka rotovať. Naskočí Vám tabuľka, ale k tej sa teraz nebudeme vracať.

Parfem 10

Rovnako vytvoríme aj uzáver na parfém.

Parfem 11

Tak na dnes stačilo, veď Vám nemôžem všetko vysvetliť v jednom tutoriáli :-) . Nabudúce sa s týmto modelom budeme ešte hrať.

--  Peter „mousek“ Mašek  --

Související články

Nahoru ↑

Diskuse k článku

  • [10] Mark Daniel – 30. 06. 2009, 17:52

    reagovat

    Veľmi hlúpy návod. Išiel som podľa návodu, ale pri kapitole ako vytvoriť teleso mi nič nerotovalo.

  • [9] Klaudius – 24. 06. 2009, 14:16 – reakce na [4]

    reagovat

    sprav to rovnako ako tento parfém - akurát profil na rotovanie bude mať polkruhový tvar

  • [8] Eva – 22. 08. 2007, 15:54

    reagovat

    Dakujem < rada by som prijala aj viec takych to manualov, ako sa dopracovat k modelovanu s Rhinom... Ak niekto ma neake videjka, alebo textovy dokument, rada si ho stiahnem ...
    DAKJEM Evcaaaaaaaaaaaa

  • [7] Jano Milanak27. 05. 2006, 18:43

    reagovat

    ziadny

  • [6] natron – 23. 05. 2006, 14:19 – reakce na [5]

    reagovat

    delph: Pochopil jsem, díky moc ;-)

  • [5] delph – 19. 05. 2006, 20:08

    Reaguje: [6] - reagovat

    natron: rhino je tzv: plošný modelář takže tvoří z ploch a pokud je ta plocha uzavřená tak to teprve vytvoří hmotu. ale když když uděláš kouli a do toho tu druhou a dáš odečíst nic se doopravdy nestane akorát máš dvě koule v sobě takže ta dirka kterou jsem avizoval že tam má být je tam proto aby vlastně vzikla plocha i dovnitř a tudíž se to chovalo jako celá ta baňka. nevím jestly to pochopíš z toho jak sem to vysvětlil když ne tak se to pokusím vysvětlit jinak...

  • [4] natron – 19. 05. 2006, 14:39 – reakce na [2]

    Reaguje: [9] - reagovat

    Ahoj, tohle jsem se právě chtěl zeptat, jak udělám třeba dutou kouli ? Udělám jednu a pak druhou menší, odečtu je a je to vše ? Nebo tam musím provrtat malou dírku ? Pokud ano proč ? Tak dávám rhinu najevo, že to má být duté ? Díky :-)

  • [3] mousek – 02. 05. 2006, 15:44

    reagovat

    nie je to jedno? ale dobry napad na nieco ho vyuzijem :)

  • [2] delph – 01. 05. 2006, 19:14

    Reaguje: [4] - reagovat

    na to koukám teď podruhý a zajímalo by mě jak je udělanej ten uzávěr. odtud nemužu posoudit jak přesně jsi to dělal ale jestly nemáš asoň malou dirku dovnitř tak víž že ten uzávěr nebude dutej ale budou to dvě stěny? imho lepsí by bylo kdyby ot nebylo dutý vůbec proč dělat dutej uzávěr že :)

  • [1] Petull – 21. 04. 2006, 14:29

    reagovat

    Čo najviac funkcií? No som zvedavý ako to dopadne. Ale držím palce, a teším sa na druhú časť ;-)