Nacházíte se zde: Rhino3D.cz > Články > Rhinoceros > SpaceNavigator – revoluce v 3D navigaci vtrhla do domovů


SpaceNavigator – revoluce v 3D navigaci vtrhla do domovů

Publikováno: 17.2.2007 | Autor: Jan Slanina | Rubrika: Rhinoceros | Komentáře: 10 - Doporučit

SpaceNavigator - ikonaNa poli hardwaru se toho z hlediska 3D grafiky moc nového neděje. Jistě, od grafických karet se automaticky čeká, že budou stále rychlejší, paměti větší a procesory svižnější, ale jinak ticho po pěšině. Nedávno ale stojaté vody rozvířila firma 3DConnexion, když do našich domácností vpustila technologii do té doby známou pouze vyvoleným uživatelům high-end CADů. Jedná se o 3D polohovací zařízení SpaceNavigator.

Malé UFO nebo kouzelný klobouček?

Zpočátku mě překvapilo, že toto zařízení se na našem internetovém obchodě 3Dshop.cz téměř okamžitě po zahájení prodeje umístilo s velkým náskokem na první příčce v prodejnosti a nové objednávky na něj chodí téměř denně. Dokonce se nám povedlo zavařit českého distributora, který v podstatě nedělá nic jiného, než že objednává od výrobce pro Dimensio a vůbec chudák nestíhá :-)

Pak jsem toto zařízení sám vyzkoušel a všechno jsem najednou pochopil. Ale sluší se začít nudným úvodem, takže tady ho máte, panáčkové.

Rhino a SpaceNavigator
To je on - mé levačky šampión

SpaceNavigator na stole
Usadí se na vašem stole a už ho nedáte z ruky. To vám garantuji - vlastní zkušenost.

SpaceNavigator je nejnovější dítko z rodiny 3D polohovacích zařízení se šesti stupni volnosti od společnosti 3DConnexion. Od svých starších bratříčků, jako je například SpacePilot, se liší tím, že má pouze dvě funkční klávesy (samozřejmě programovatelné), nějaký display u něj také nehledejte, ovšem ovládací mechanismus je stejný jako u dražších typů. Výrobce to s proniknutím na masový trh myslí opravdu vážně a vedle normální „komerční“ verze nabízí ještě výrazně levnější „nekomerční“ verzi Personal Edition pro studenty, školy a domácnosti. Nemusím jistě dodávat, že čeští lišáci rafinovaně kupují výhradně tuto nekomerční verzi, jsme holt národ charitativních modelářů :-D Verze Personal Edition umožňuje komerční použití po 30 dnů a po této době je nutné upgradovat na komerční licenci, pokud chcete zařízení nadále používat komerčně.

SpaceNavigator je dodáván v krabičce společně s instalačním CD. Od vybalení z krabice po připojení (přes USB), instalaci ovladačů a plné zprovoznění zařízení neuplyne více než pár minut a ani nemusíte restartovat počítač. Z kloboučku se začne linout tajemná modrá diodová záře – uživatelé do 13 let a vesničtí tuneři golfa 2. generace budou hýkat nadšením. Naštěstí to jde vypnout.


3Dconnexion - SpaceNavigator - modré podsvícení
Nebojte, tohle jde vypnout

Když si zařízení, ne nepodobné létajícímu talíři UFO, vezmete do ruky a potěžkáte si jej, ihned vás překvapí jeho hmotnost. Jeho základnu totiž tvoří poctivý kus železa. Má to svůj důvod, s ovládacím kloboučkem manipulujete na všechny strany a dokonce jej i zvedáte, proto musí toto zařízení být stabilně posazeno.

SpaceNavigator - kovová podstava
Podstava SpaceNavigatoru je tvořena poctivým kusem železa

Takže máme nainstalováno, spouštíme Rhino a jedéééém!

Co zaujme uživatele na první pohled je naprostá plynulost a hladkost manipulace se scénou. Když budete se scénou otáčet pomocí myši, všimněte si, že se pohybuje po určitých úhlových skocích a to i tehdy, když s ní pohybujete velice pomalu. U SpaceNavigatoru však stačí jemně pootočit či pohnout kloboučkem a scéna se začne nádherně plynule otáčet nebo zoomovat. Čím víc přitlačíte, tím rychleji se bude otáčet – ale pořád plynule.

V prvních minutách budete možná trochu zmateni, ale to je úplně normální, je to pro vás zcela nová technologie manipulace se scénou a navíc ovládáte SpaceNavigator levou rukou. Zkuste si třeba vytvořit úplně obyčejnou kostku a podívejte se na ni z perspektivního pohledu z mírného nadhledu. Teď si představte, že nedržíte ovládací klobouček, ale tu kostku, kterou máte před sebou na obrazovce. Jak ji budete „zoomovat“? No samozřejmě, nepotřebujete žádnou speciální funkci pro zoom, prostě ji chytnete a budete si ji přitahovat směrem k sobě. A stejně tak to uděláte s kloboučkem – přitáhnete ho mírně k sobě a objekty se budou přibližovat. Mírně ho oddálíte (posunete dozadu) a scéna se bude vzdalovat. Stejně tak můžete posunovat s kloboučkem doleva a doprava a bude to, jako byste s kostkou posunovali po stole na všechny strany. Protože je ale zařízení citlivé a vaše ruka zatím neotesaná, asi do toho nechtěně zapojíte i další pohyby – otáčení a naklánění se scénou. Zajímavé je, že prakticky každý, komu jsem dal SpaceNavigator na vyzkoušení, udělal jako svůj první pohyb to, že otočil scénu vzhůru nohama. Standardně je v Rhinu povolen i náklon, to znamená, že se na scéně pohybujete opravdu zcela volně se šesti stupni volnosti. To bych vám ale minimálně ze začátku nedoporučoval a raději si tuto možnost ve volbách Rhina vypněte:

Rhino 4 a vlastnosti SpaceNavigatoru
V Rhinu si ve Vlastnostech vypněte náklon

Dosud jsem si myslel, jak skvělá a rychlá je manipulace se scénou v Rhinu a vysmíval jsem se brontosauřím CADům, kde musíte nejdříve kliknout na ikonu pro posuv nebo otáčení, pokud chcete tento pohyb aplikovat na scénu. Vůči SpaceNavigatoru je teď ale Rhino v podobné pozici jako staré CADy vůči Rhinu – zeptáte se jenom „jak jsem vůbec dřív mohl takhle složitě pracovat?“ Normálně s myší buď JENOM otáčíte nebo JENOM zoomujete nebo JENOM posunujete scénu a navíc přitom musíte mačkat Shift nebo Ctrl – a se SpaceNavigatorem najednou zjistíte, že můžete vykonávat všechny tyto pohyby NAJEDNOU a navíc máte zcela volnou myš, se kterou můžete vybírat objekty nebo příkazy v menu a ikonách, přičemž levou rukou neustále plynule pohybujete se scénou. Stále však můžete kombinovat ovládání pomocí SpaceNavigatoru a myši – SpaceNavigatorem můžete například pomalu otáčet se scénou a kolečkem myši můžete přitom rychle zazoomovat na nějaký detail.

SpaceNavigator - ergonomický tvar
Klobouček SpaceNavigatoru je ergonomický - díky prohnutému tvaru jej lze pohodlně a jemně ovládat dvěma nebo třemi prsty

Zajímavé je, že SpaceNavigator je velice „agresivní“ a umožňuje manipulaci se scénou i v okamžicích, kdy by to už normální myš dávno vzdala, třeba při zobrazení nějaké výzvy (typicky dotaz, zda si přejete uložit scénu), dialogového okna (například okno pro nahrání nebo uložení souboru) nebo dokonce když procházíte myší roletové menu.

Není problém si zvyknout. Problém je odvyknout si.

Musím říct, že navigace se scénou pomocí SpaceNavigatoru mě opravdu dostala a často se přistihnu, že si jen tak zbůhdarma spustím Rhino, nahraju model nebo nakreslím jenom obyčejnou kostku a fascinovaně se nořím do hlubin 3D prostoru. Navigace pomocí UFO kloboučku v sobě má cosi z magie dramatických filmových nájezdů kamery na detail nebo z dynamiky vesmírných bitev, snímané z volně plujícího kosmického korábu. Umožňuje totiž něco, co jste si s myší dovolit nemohli – spojení více typů pohybů dohromady do jediného plynulého nájezdu na detail či oddálení na celkový pohled na scénu. Představte si, že současně zoomujete, otáčíte i posunujete pohled, přičemž jemným tlakem současně regulujete rychlost tohoto pohybu. Lehounce přidáváte zoom nebo ubíráte rotaci a kamera krásně plynule tančí kolem objektu a vy máte pocit absolutní nadvlády nad vaším modelem. Alespoň ze začátku zjistíte, že s pohledem pohybujete pořád dokola a mnohdy úplně zbytečně, ale to nadšení z dříve nepoznaných možností bude prostě silnější :-)

Zodpovědně prohlašuji, že zatímco první minuty či desítky minut práce s tímto zařízením pro mě byly poněkud rozpačité, zvyknul jsem si záhy na SpacePilota tak, že se bez něj už neobejdu - když jsem na počítači, kde toto zařízení není, připadám si jako bez ruky a stálě podvědomě sahám do míst, kde jsem zvyklý spočinout na svém kouzelném UFO kloboučku. Brzo se totiž stane ovládání 3D scény pomocí tohoto zařízení naprosto podvědomou činností, která jako by se přenášela z mozku přímo na obrazovku. Těžko se to vysvětluje, ale tím, jak neustálě podvědomě dynamicky manipulujete se scénou, získáváte mnohem lepší tvarovou představu o modelu a prostorových vztazích, protože tento pohyb je zcela oddělen od pohybů s myší - a jistě víte, že při maipulaci se scénou pomocí myši můžete s modelem otáčet pouze tehdy, když zrovna s myšákem neprovádíte nějakou jinou činnost.

SpaceNavigator je zcela bez problémů podporován v Rhinu 3 i 4. V Rhinu 4 mi však pohyb přišel plynulejší a příjemnější, zřejmě vlivem zcela přepsané podpory OpenGL, díky níž se scéna překresluje mnohem plynuleji než v Rhinu 3.

Velkým kladem SpaceNavigatoru je, že jej podporují snad všechny 3D aplikace od CADů přes modeláře po kompletní animační balíky. Na svých stránkách výrobce zvláště zdůrazňuje podporu v 3ds Max a v Maye, ale výslovně podporovány jsou i typicky technické aplikace jako je AutoCad, Solid Edge, Solidworks, Inventor, Pro/Engineer a další.

SpaceNavigator a jeho větší brášci

SpaceNavigator je výborným kamarádem pro běžnou práci a zábavu, ale jeho výrobce, firma 3DConnexion, samozřejmě myslí i na profesionální uživatele. Nejvyšším typem je SpacePilot, který nabízí 12 funkčních kláves, display a klávesy Esc, Ctrl, Alt a Shift. Dokáže také mimo jiné přímo řídit citlivost pomocí kláves +/-. Není výjimkou, kdy firma kupuje i desítky takovýchto ovladačů - doslova na každý stůl s CAD stanicí.

SpacePilot - nejvyšší typ polohovacího zařízení, profesionální CAD řešení
SpacePilot - nejvyšší typ polohovacího zařízení, profesionální CAD řešení

Ovládací panel profesionálního polohovacího zařízení SpacePilot
Ovládací panel profesionálního polohovacího zařízení SpacePilot

Někde uprostřed mezi SpaceNavigatorem a SpacePilotem (no, spíše blíže ke SpacePilotovi) leží zařízení SpaceExplorer, které sice nemá display jako SpacePilot, ale nabízí 6 funkčních kláves a klávesy Esc, Ctrl, Alt a Shift. Jeho výhodou je nižší cena než u SpacePilota. Nesmíme ještě zapomenout na SpaceTraveler, který se hodí jako cestovní zařízení k notebookům.

Ceny zařízení

Cena domácí verze SpaceNavigatora je překvapivě nízká - začíná na úrovni lepší myši. I nejvyšší zařízení SpacePilot není příliš drahé s přihlédnutím na návratnost investice. Hodinová práce CAD profesionála například v Catii stojí tisíce korun a pokud dle výrobce jeho zařízení ušetří 50% kliků myší a zvýší produktivitu práce o 30%, je to na efektivitě práce a úsporách nákladů již patřičně znát.

Typ Cena Kč bez DPH
SpaceNavigator Personal Edition 1.377,-
SpaceNavigator Professional 2.066,-
SpaceTraveler 5.500,-
SpaceExplorer 8.148,-
SpacePilot 10.961,-

Kde si můžete tato zařízení koupit?

Společnost Dimensio s.r.o. se stala distributorem 3D polohovacích zařízení od firmy 3DConnexion a za pouhé dva měsíce od zahájení jejich prodeje se stala třetím největším distributorem ve střední a východní Evorpě! Zájem uživatelů je skutečně obrovský a to nejenom o nejlevnější modely, ale i o drahé CADové ovladače. Tato zařízení si můžete koupit na 3Dshopu, zde jsou odkazy na konkrétní položky:

Kupte si SpaceNavigator Personal Edition na 3Dshopu

Kupte si SpaceNavigator Professional na 3Dshopu

Kupte si SpaceTraveler na 3Dshopu

Kupte si SpaceExplorer na 3Dshopu

Kupte si SpacePilot na 3Dshopu

Co říci závěrem? Snad jenom to, že kdo nevyzkoušel, nepochopí. Zjistěte, proč CADové firmy utrácí za profesionální verze tohoto zařízení pro své zaměstnance desítky tisíc. Mají totiž velice dobře spočítáno, kolik času, klikání a zbytečných pohybů myší takový kousek hardwaru ušetří. Nemluvě o tom, že s tímto UFO fešákem vás bude práce ve 3D bavit zase o něco více než předtím...

A nezapoměňte si prohlédnout videa a letáky, které najdete v odkazech pod tímto článkem.

SpaceNavigator - krabice

Související odkazy

Související soubory

Nahoru ↑

Diskuse k článku

  • [10] snarky – 11. 05. 2007, 16:25

    reagovat

    Jedina vec co dufam bude vyriesena... zatial totiz zoom nenasleduje kurzor mysi, inac fajn zvykam si rychlo :P

  • [9] Pavel Tanáč – 02. 03. 2007, 05:53

    reagovat

    Ja jsem udělal taky pěknou rekamu, donesl jsem ho ukázat do firmy a všichni žasli! Woow co to je?? říkali. A já to je přece SpaceNavigator :)

  • [8] Khalid – 24. 02. 2007, 19:29 – reakce na [7]

    reagovat

    to je sice pekny, ze funguje ve 100 aplikacich, kdyz je ale houslar, tak mu to bude prd platny :)
    Neboj koupim ho ja a udelam na nej v okoly reklamu

  • [7] Jan Slanina24. 02. 2007, 19:02 – reakce na [6]

    Reaguje: [8] - reagovat

    vzkaz pro bratra: to nevadi ze nedelas v Rhinu, funguje to na vice nez 100 aplikaci... tato omluva se tudiz neprijima ;))))

  • [6] Khalid – 24. 02. 2007, 18:52

    Reaguje: [7] - reagovat

    Ja si ho nadelim k narozeninam, uz se tesim. Skoda, ze je zapotrebi instalace, ze bych si ho bral i do skoly.

    Ps:
    ''ten chlapik to chvali tak, ze bych si ho skoro koupil taky, skoda ze nedelam v rinu ''
    (reakce meho bratra :) )

  • [5] Jan Slanina23. 02. 2007, 08:32 – reakce na [4]

    reagovat

    No myslím že tohle už je v Rhinu dávno... říká se tomu klávesa Ctrl (přesun ve třetí ose kolmo na pohled ;)

  • [4] tyglik – 22. 02. 2007, 16:07

    Reaguje: [5] - reagovat

    hehe... tak já se snad Pife i dočkám... -Petr
    http://worldcadaccess.typepad.com/blog/2007/02/3d_ mouse_from_c.html

  • [3] Pavel Tanáč – 21. 02. 2007, 15:55

    reagovat

    Taky ho mám doma, bohužel jsem neměl čas s ním pracovat, jen jsem ho vyzkoušel a je to velmi příjemné s tím dělat. už se těším až se pustím do nějakého projektu :)

  • [2] Jan Slanina18. 02. 2007, 08:20

    reagovat

    Já jsem taky "příkazový" typ, ale dřív, když jsem psal příkazy, jsem stejně musel pustit myš, protože klapat je jenom levou rukou by asi moc na produktivitě práce nepřidalo. Musím ale říct, že jsem NIKDY při práci se SpaceNavigatorem nebo SpacePilotem vědomě neřešil problém že mám "obsazenou" levou ruku - to jsem si uvědomil, až jsem četl komentáře jiných lidí, že by to mohlo vadit. Prostě když chci napsat příkaz nebo zadat číslo, podvědomě klobouček pustím, napíšu co potřebuju a zase se tam vrátím. Nehledě na to, že můžeš samozřejmě nadále používat myš jako předtím - klikat, vybírat v menu, vybírat objekty... geniální na navigatoru je to, že pracuje SPOLEČNĚ s myší.

  • [1] tyglik – 17. 02. 2007, 12:38

    reagovat

    Naprosto věřím tomu, že je to silně návyková záležitost; užitečná však asi jen pro ty, kterým levá ruka dosud nečinně polehávala na stole. Pak ale existuje skupina uživatelů (pravděpodobně stále se zmenšující), která levou rukou plně ovládá 3D aplikaci přes příkazový řádek a myš používá zejména pro ovládání pohledu, výběr objektů a klikání souřadnic bodů. V takovém případě jakékoliv polohovací zařízení produktivitu naopak snižuje (vyzkoušel jsem si to s konkurenčním zařízením). Ideální by byla kombinace s myší nebo něco co by se dalo ovládat nohou (lepší verze šlapky pro MicroScribe.. hehe)... Většina nových uživatelů CAD však bude "ikonkový" nebo "roletový" typ, a těm tohle zařízení práci bezesporu usnadní...-Petr