Nacházíte se zde: Rhino3D.cz > Články > Rhinoceros > Rhino 4.0 načítá nativní Solidworks *.sldprt a *.sldasm


Rhino 4.0 načítá nativní Solidworks *.sldprt a *.sldasm

Publikováno: 5.6.2007 | Autor: Jan Slanina | Rubrika: Rhinoceros | Komentáře: 5 - Doporučit

Solidworks - ikonaMcNeel a Datakit společně vyvinuli řešení datového převodu mezi CAD aplikacemi SolidWorks a Rhinoceros 4.0, které je založené na topologickém modelu společnosti Datakit. Toto rozhraní bylo již integrováno přímo do prostředí programu Rhinoceros 4.0. Nyní tedy můžete přímo načítat modely ze Solidworks, aniž byste museli kupovat převodníky, které většinou stojí více než Rhino samotné.

Pro obě společnosti byla tato spolupráce velkým úspěchem. Produkt funguje velice dobře a oba týmy si vzájemnou spolupráci vysloveně užívaly.

Lowell Walmsley, manažer společnosti McNeel pro výměnu dat, přicestoval ze Seattle do Francie, aby strávil pár dnů s vývojovým týmem Datakitu a hlavně aby pracoval společně s Laurentem Eraudem, specialistou Datakitu na zásuvné moduly pro Rhino V3. Walmsley vysvětluje: "Necestuji příliš často za projekty jako je tento, ale časový rámec pro vydání nové verze byl velice těsný. Díky tomu, že jsem pracoval přímo na místě u Datakitu, jsme mohli nalézt řešení všech problémů a postupovali jsme velice rychle."

Datakit nabízí zásuvné moduly pro Rhinoceros V3 pro načítání nativních souborů z většiny CAD programů již několik let a u uživatelů Rhina si vybudoval dobré jméno. Jeho produkty jsou distribuovány prostřednictvím celosětové dealerské sítě.

McNeelovo rozhodnutí integrovat nativní převodník SolidWorks od Datakitu do Rhina vyvolal nurnost mnoha strategických rozhodnutí a technických požadavků.

Walmsley vysvětluje: "Vstoupili jsme do partnerství se SolidWorks, abychom usnadnili datovou výměnu a spolupráci mezi našimi softwarovými produkty. Chtěli jsme vyvinout řešení, které bude načítat plochy z Rhina do SolidWorks, což jsme již učinili, ale poté, abychom zvýšili úroveň spolupráce, chtěli jsme nabídnout možnost načítání nativních dat ze SolidWorks do Rhina V4. Víme o zkušenostech Datakitu a proto jsme je kontaktovali, aby vyvinuli zásuvný modul pro Rhino V4, který bude načítat nativní geometrii SolidWorks. Rhino má v oblasti výměny dat skvělou reputaci. Hledali jsme nástroj, který bude rychlý i přesný a který bude fungovat jako jiné převodníky, které máme v Rhinu. Požadavkem bylo, aby našim zákazníkům poskytnul bezchybnou funkčnost."

Laurent Eraud, specialista na Rhino ve firmě Datakit, k tomu dodává, "Abychom mohli zaručit 100% efektivitu, nalezli jsme řešení všech případů, se kterými jsme se setkali, včetně vzácných případů, které se ale mohou stát pro uživatele vážnou překážkou. Sdílení společné kanceláře nám umožnilo promýšlet a hledat řešení, která skutečně vyhovují způsobu práce uživatelů Rhina."

Lowell Walmsley looks se ohlíží zpět na svoji práci ve firmě Datakita říká: "Na technické úrovni to byla potěšitelná spolupráce. Interface je hotový a funguje, splňuje naše představy a vše jsme stihli včas. Také jsem se zjistil, jak Datakit pracuje. Týmová práce je skvělá věc, každý přispívá svými vědomostmi celé skupině."

Práce v Datakitu byla dobrá. Byl to pravděpodobně jeden z klíčů k úspěchu!

Diskuse k článku

  • [5] fuzzy3d07. 06. 2007, 21:04 – reakce na [3]

    reagovat

    Já to zkusím říct trochu jednodušejc. Nativní- to je jako vod natůry, čili přírody, takže přírodní, respektive přirozený (formát dat). A protože každý programátor považuje za přirozené něco jiného tak tzv. nativní formáty dat nejsou většinou kompatibilní ani mezi softvéry které dělají to samé. Proto se musejí furt vymýšlet překladače a takové normy pro výměnu dat jako např. VDA, IGS nebo OpenNURBS aby se vůbec dalo spolupracovat a abychom měli proč nadávat protože ani tak to nefunguje bez chyb.

  • [4] tyglik – 06. 06. 2007, 17:10 – reakce na [3]

    reagovat

    jako nativní souborový formát se označuje ten, v kterém si daný CAD syslí veškerá svá data (většinou alespoń z části vysoce specifická, jinak by nebyla potřeba vytvářet nové a nové proprietární formáty) - když vám bude prodejce tvrdit, že 3D tiskárna zpracovává nativní formát Rhina, tak to znamená 3DM; pro Solidworks je to sldprt (part) a sldasm (assembly)... pro MSWord je nativní formát DOC, přestože dokáže načítat či ukládat např. i RTF pro Wordpad....atd.

  • [3] delph – 06. 06. 2007, 12:37

    Reaguje: [5, 4] - reagovat

    asi noob otázka co je to nativní? je to tu řečeno v několika spojeních

  • [2] Jan Slanina05. 06. 2007, 18:23 – reakce na [1]

    reagovat

    Tak to je dost dobrý :)))

  • [1] tyglik – 05. 06. 2007, 18:10

    Reaguje: [2] - reagovat

    http://news2.mcneel.com/scripts/dnewsweb.exe?cmd=a rticle&group=rhino&item=260288&utag=