Nacházíte se zde: Rhino3D.cz > Články > Renderování > Update fryrenderu - křivky odezvy kamery


Update fryrenderu - křivky odezvy kamery

Publikováno: 5.6.2009 | Autor: Jan Slanina | Rubrika: Renderování | Komentáře: 2 - Doporučit

ikonafryrender se dočkal dalšího zlepšení reality výstupu díky nové funkci Camera Response Curve (česky křivky odezvy kamery, technicky se jedná o poměr příchozího světla do fotoaparátu a hodnot pixelů výsledného obrázku, někdy se této funkci říká také optoelektrická přenosová funkce). Výsledkem je perfektní přiblížení barevné nálady renderu vybranému konkrétnímu typu fotoaparátu nebo filmu.

Možnosti systému tonálního mapování fryrenderu byly značně rozšířeny díky implementace seznamu odezvy SKUTEČNÝCH fotoaparátů a filmů na základě empirických měření, uskutečněných na mnoha sadách skutečných fotografií, pořízených těmito fotoaparáty a na tyto filmy. Tyto operátory lze vybrat přímo v roletovém políčku v dialogovém okně tonálního mapování (tonemapping).

Na následujícím obrázku vidíte několik příkladů, aplikovaných na krásný interiér, který nám poskytnul mane162:

camera response curve - křivka odezvy kamery

Obrázek v plném rozlišení: http://www.randomcontrol.com/forums/fryrender/images/technical2/camera_response_curves.jpg

Myslíme si, že tato funkce je VELICE významná a to ze dvou důvodů:

  • zatímco výchozí operátor tonálního mapování je zcela neutrální a ve většině případů poslouží zcela dostatečně, použití operátorů odezvy skutečných fotoaparátů a filmů VÝRAZNĚ zvýší realitu obrázku v nejkomplexnějších scénách. Jak vidíte na obrázku nahoře, tyto operátory generují jemné variace kontrastu a vyvážení bílé v obrázku a tím mění jeho náladu, která je díky nim bohatější a více "fotografická" (což je vlastně cílem fyzikální simulace světla).
  • operátory odezvy kamery vychází ze skutečných modelů fotoaparátů a filmů a mají původ v experimentálních měřeních, ne v teoretických modelech, takže zcela automaticky do obrázku vkládají stejnou barevnou náladu jako při zachycení skutečnou kamerou nebo filmem. Tím šetří váš čas který byste strávili například v Photoshopu laděním barevné nálady syrového vyrenderovaného obrázku.

Diskuse k článku

  • [2] Jan Slanina07. 06. 2009, 21:52 – reakce na [1]

    reagovat

    Ahog Delphe, tato funkce bude součástí dalšího servisního balíčku SP3 - zatím není známo, kdy vyjde, ale určitě se o tom tady bude psát...

  • [1] Delph – 05. 06. 2009, 15:15

    Reaguje: [2] - reagovat

    když už fryrendr mám tak kde seženu ten update? ten se někde stahuje, nebo si ho program stáhne sám?